Skoči na vsebino

Ime v ID: Zanzibar
Pasma: /
Leto rojstva: 1.1.2008

Je 14 letni konjiček, ki je k nam prišel pred 13 leti. Zanzija smo dobili »za povrhu« ko smo kupili konjička Tomija. Takrat je imel dve leti. Pred prihodom k nam je Zanzibar živel na pašniku, ki pa ni bil ob hiši in tako je bil Zanzi človekove pozornosti deležen le ob napajanju in hranjenju. Poleg zaupanja v človek mu je manjkala tudi osnovna vzgoja, kot so pravila hoje na povodcu, obnašanje med krtačenjem, dvigovanje nog,… .

Po Zanzijevem prihodu, smo veliko časa namenili osvajanju pravil obnašanja v družbi človeka. Zanzi je zelo bister konjiček, a je neizmerno občutljiv in nežen. Zato je bil njegov uk malce bolj zahteven, saj se je ob vsaki hitrejši reakciji človeka neizmerno prestrašil, kljub temu, da reakcija ni bila niti malo agresivna. Sedaj je Zanzibar pravi cukrček, ki se rad crklja in objema, uživa v krtačenju in praskanju. V neznanih situacijah oziroma na določene dražljaje, kot so poki, glasni vzkliki ali neznani hitro premikajoči predmeti se še vedno burno odzove, zato je predvsem primeren za ljudi, ki že imajo izkušnje s konji. Je pa pošten in ljubeč konjiček, ki s svojim pogledom osvaja srca vseh, ki se zazrejo v njegove oči. V odnosu do ostalih konj je Zanzibar malce smešen. Najprej je popolnoma pokoren in se umakne, če ga drugi konj samo postrani pogleda. Ko pa oceni, da je dodobra spoznal ostale konje pa postopoma postaja vedno bolj zahteven in dominanten. Ker to izvede prav mojstrsko, tako da se mu ostali konji vedno bolj umikajo, dokler le ne gre malce čez mejo in ga ostali konji vzgojno a ne pregrobo postavijo nazaj na svoje mesto.

Zanzibar ima naduho, tako da ga ne jahamo. Bil je precej navezan na Manco, a ko je le ta prevzela vodenje ranča in nato še dobila prvega otroka, ni imela več toliko časa samo zanj. Zato je pridno zaigral oteženo dihanje, vsakič ko je zaslišal, da Manca prihaja v hlev. Le ta je takoj naredila paniko in takoj posvetila Zanziju več pozornosti, ostali rančarji pa so začudeno opazovali, saj ko so bili oni pri njem, ni pokazal nikakršnega oteženega dihanja. To se je redno dogajalo, dokler ni Manca nekega dne čisto tiho prišla v hlev in ga opazovala. Ko je le ugotovil, da ga opazuje, je hitro zaigral oteženo dihanje. A Manca mu ni več verjela in od takrat naprej se vedno prepriča pri ostalih dvonožnih rančarjih, ali za res težko diha.

Ker je Zanzibar zelo pameten, hitro osvoji nova znanja, v kolikor je učenje prilagojeno njegovi plašnosti. Zato je super konjiček za equility, saj bi za malce pozornosti in ljubkovanja naredil skoraj vse.