Skoči na vsebino

Ime v ID: Festival
Pasma: /
Leto rojstva: 1995

Je 26 poni in je na ranč prišel leta 2016. Val naj bi pred prihodom k nam živel v enem italijanskem klubu, kjer je bil uporabljen za poučevanje jahanja otrok, včasih pa se je udeležil tudi tekem v preskakovanju. Ko ga v klubu niso več potrebovali so ga začeli prodajati. Zaradi starosti ga nihče ni želel kupiti in v kolikor ga nebi vzeli mi, bi šel za zakol.

Ob prihodu na ranč je bil Val prava sitnoba.  Ko si ga želel pobožati je dal ušesa nazaj ter te nezadovoljno in sumničavo gledal. Ko si mu ponudil priboljška, ga je hitro sunil iz roke, kot da ga želi pohrustati, preden ga boš ponovno skril. Manca ga je v hecu klicala Zmrda (se spomnite tiste Zmrde iz Smrkcev, ki zmeraj govori »Ne maram tega, ne maram onega,…«. A se je zelo kmalu začel spreminjati. Vedno bolj je začel opazovati okoli sebe, se zanimati za ostale konje in obiskovalce. Po približno pol leta smo opazili, da je naš Val postal popolnoma drug konj. Sedaj z veseljem sprejme vsakega obiskovalca (še posebej če ima obiskovalec kakšnega priboljškaJ). Trenutno nima najboljšega prijatelja, saj je v donosu z drugimi konji malce… poseben. Želi biti šef in glavni med konji, a tudi če se mu konj podredi, še ne pomeni miru v skupini. Neprestano preganja kakšnega konja in mu ne pusti jesti, se pasti, piti,… . Tako je obremenjujoč za vsakega konja, s katerim smo ga poizkušali spoprijateljiti.

Do ljudi pa je neizmerno potrpežljiv in prijeten, krtačenje Vala pa je pravi balzam za dušo. Za jahanje je malce prepameten in si izmisli sto in eno domislico, kako se lahko na vsake pol kroga ustavi, ker ga tiste nadležne muhe takoooo motijo, ker se nenadoma boji bička, ker mu je čelada preveč zanimiva, da bi spustil jahača izpred oči pa vse tja do nenadnega hudega šepanja (kar izgine takoj, ko ni več sedla na njem). Ko pa nanj sede jahač, ki ima nekaj znanja in izkušenj, je Val super konjiček za jahanje.  Equility pa mu predstavlja neverjetno veselje, saj se zares igra s človekom, vsaj dokler mu je to zanimivo. Ko pa mu postane dolgčas ali dobi občutek, da ga ne poslušamo, ga le s težavo spravimo naprej.

Vala še vedno uporabljamo za jahanje, vendar le kakšno uro ali dve na teden in seveda samo z lahkimi jahači, saj ga želimo počasi upokojiti.

Val se je s svojo pametjo, nežnostjo in pravičnostjo zagotovo uvrstil na listo najprijetnejših konj, ki so bili ali so še pri nas na Ranču.