Ime v ID: Lontender
Pasma: Oldenburg
Leto rojstva: 25.5.2003

Je 17 letni konj, ki je k nam prišel pred sedmimi leti. Prišel je s svojima najboljšima prijateljema, Lesijem in Lombady-jem, katerih pa danes na žalost ni več z nami.  Lonči je pred tem svoje življenje namenjal tekmovanjem v preskakovanju ovir. Po dolgih letih treningov in tekmovanj, se je njegova lastnica odločila, da bo z jahalnim športom prekinila, saj so ji obveznosti na fakulteti vzele preveč časa. Seveda pa je naletela na problem, kaj naj naredi s svojimi konji. Ker jih je imela zelo rada, je želela, da so konji skupaj in se jim pri novih lastnikih lepo godi. Tako so konjički prišli k nam na Ranč.

Lonči je nežni velikan. Včasih se zdi, kot da se ne zaveda svoje velikosti in se prilagaja tako ljudem kot konjem. Kljub temu, da je videti, kot da se konstantno umika drugim, smo ugotovili, da je sposoben on obvladovati ostale konje, ko jih dodobra spozna in v kolikor niso preveč dominantni. Včasih se pošalimo, da naš Lonči »zaigra« dvornega norčka, saj tako ve, da bo od ljudi (in seveda tudi od ostalih štirinožcev) dobil, kar želi. Včasih dvonožni rančarji dobimo občutek, da se Lonči ne zaveda svoje velikosti in so mu njegove dolge noge v napoto, saj se večkrat spotakne. Spotika se tako ob svoje noge v maneži kot ob vse vejice in kamenčke na terenu. Sedaj mu redno delamo Tellington TTouch® masažo nog, kar mu neizmerno pomaga in se ne spotika več. Moramo pa priznati, da mu visoke ovire ne predstavljajo problema in z velikim veseljem in uspehom preskoči tudi višjo ograjo pri pobegu iz pašnika.

Lonči nam krajša dneve s svojimi pobegi iz izpusta ali pašnika, saj mu je neizmerno všeč odkrivanje novih možnosti pobegov. Ograjo z lahkoto preskoči ali pa se kljub svoji velikosti splazi pod njo. Prav poseben izziv pa mu predstavlja odpiranje boksa. Ker mu Gipsy še ni povedal vseh svojih trikov, Lonči trenutno uspe odpreti vrata smo če le ta niso bila dobro zaprta.

Pred prihodom k nam je bil Lonči aktiven tekmovalni konj, ki je bil vsakodnevno v aktivnem treningu. Ko pa je prišel k nam, je večina časa preživel na travniku. Kot se lahko zgodi pri vrhunskih športnikih, pa se je zgodilo tudi pri njem, da je čez nekaj časa je izgubil mišice, katere je prej ohranjal z vsakodnevnimi treningi. Poleg tega pa so se pokazale določene hibe oziroma fizične posledice vseh let tekmovanj. Ko smo ugotovili, da izgublja na telesni teži smo mu začeli dodajati posebno krmo in po nekaj poizkusih, katera hrana mu najbolj pomaga sedaj dobila Howeler dodatke za ohranjanje telesne teže. Vsi dodatki, ki jih dobiva znesejo 186€ mesečno. Z dodatki, rednim lonžiranjem, Tellington TTouch® metodo in osteopatijo nam uspeva ohranjati pravo telesno kondicijo.

Lončija še jahamo in je zaradi svojih mirnih in lepih prehodov med koraki ter odzivnosti primeren tako za začetnike, kot za nadaljevalce. Je pa res, da je zaradi svoje velikosti primeren za malce večje otroke, mladostnike in odrasle. Ko ga jahači enkrat jahajo, ne želijo več zamenjati konja. Jahali bi samo še njega.