Skoči na vsebino

Programi za šole

Otroci so naše največje bogastvo in veselje. Žal imajo dandanes naši otroci zaradi vpliva tehnologije premalo možnosti uživanja v naravi in z živalmi. Preko naših programov, ki jih prilagajamo glede na starost otrok le tem nudimo možnost pristnega stika z različnimi živalmi, preko hranjenja, božanja in ljubkovanja. 

Ranč Kaja in Grom se že 35 let trudi povezovati naravo, živali in ljudi. Že od začetka je bilo naše delo usmerjeno h otrokom, saj so zaradi svoje čistosti veliko bolj odprti za pristno ljubezen. Pa naj bo to do sočloveka, živali, narave ali igrače. Verjamemo, da »na mladih svet stoji«, zato se trudimo čim več otrokom predstaviti živali kot naša sobitja, za katere moramo poskrbeti tako kot si zasluži vsako bitje, jih imeti radi in jih spoštovati.

Če bi vsi strmeli h temu, bi zagotovo živeli v lepšem, bogatejšem svetu.

In tu smo posebni. Naši programi se širijo, izboljšujejo in dopolnjujejo že 35 let in vsa ta leta ostaja naša filozofija enaka.

Delo vzgojiteljev je zahtevno v vsakem pogledu. Starši vam naše sončke zaupamo in se zavedamo, da boste velik del otrokovega življenja. Od vas pričakujemo, da boste našim malim radovednežem pomagali, jih vzgajali in jih crkljali, se skupaj učili in še in še. Če prav pogledamo, se od vas, dragi vzgojitelji pričakuje, da boste drugi starši našim otrokom ter za njih poskrbeli, tako kot bi mi. Premalokrat pa se zavedamo, da imamo mi starši doma samo enega, mogoče dva ali tri take sončke, medtem pa vas, ob prihodu na delo za vrati igralnice pričaka tudi 16 malih nadobudnežev. A kljub temu, da ste se zavedali, kaj to pomeni, še vedno opravljate častno delo vzgojitelja in tako lepšate dneve našim otrokom ter nam, staršem. 
Delo na Ranču Kaja in Grom je bilo od nekdaj usmerjeno v otroke, njihov razvoj v povezavi z živalmi in naravo. Zato vas vabimo, da se nam na ranču pridružite za pol dneva, cel dan ali celo več dni in otrokom s skupnimi močmi popestrimo dneve z družbo živali in gibanjem v naravi, vi, vzgojitelji pa se tudi lahko malce odmaknete od vsakdanje rutine.

Običajno je prihod ob 9.00 uri, odhod pa je ali ob 11.00, 12.30 ali 15.00 odvisno od programa. Termini prihoda in odhoda pa se lahko prilagodijo glede na želje in potrebe vrtca oziroma skupine.

Učitelji in obvezni spremljevalci imajo udeležbo na vseh programih brezplačno. V kolikor pa otroke spremljajo starši, je potrebno doplačilo 3€ na osebo za poldnevni program, oziroma 10€ na osebo za celodnevni program.


Na Ranču Kaja in Grom imamo trenutno ponije in velike konje, račke, kokoške, pujska, ovčko, kozico, ribice in psa. Število živali se spreminja, saj vsako leto dobivamo druge, nove živali, seveda pa nas kakšna zaradi starosti, bolezni ali poškodbe tudi zapusti.


Hrana v celodnevnem in večdnevnih programih lahko vsebuje gluten, laktozo, mleko, jajca, oreščke ali arašide. V primeru diet in alergij, vas naprošamo, da starši osnovne sestavine priložijo otroku s seboj (mleko brez laktoze, testenine brez glutena ali jajc,…), mi pa se zavežemo, da bomo otrokom, kateri imajo zdravniško predpisano dieto zagotovili primerno prehrano.

Poldnevni programi

a) Predstavitev in ogled živali

Prvi (a)) program je kratek program, preko katerega bodo otroci spoznali osnovni »bonton« v družbi živali in izvedeli nekaj zanimivosti o določeni živalski vrsti. Sprehodili se bomo do ribnička, kjer si ogledali krapa Štefana, nato bomo pot nadaljevali mimo pašnika s konji in ograde za kokoško Frančesko in njene prijateljice. Na poti do ovčke Tince in kozice Marjetice nam bosta pot prekrižali pujsa Čunolina in Ofelija, kateri se prosto sprehajata po ranču. Preden se vrnemo nazaj pa se bomo malo pomudili tudi pri maneži, ker nam bo Manca pokazala, kaj je to Equility.

Starost: od 5 let naprej

Število udeležencev: min 25 max 100

Termini: med šolskim letom
Trajanje programa: 2 uri
Prihod in odhod: ob 9.00 do 11.00, možnost prilagajanja
Cena: 15€ na otroka
Program zajema:
– sprejem
– predstavitev pravilnega obnašanja pri živalih
– ogled živali
– hranjenje nekaterih živali

b) Spoznavanje in hranjenje živali ter crkljanje z nekaterimi

Drugi (b) program je namenjen vzpostavitvi še pristnejšega odnosa s konji in drugimi živalmi ter izvedeti nekaj zanimivosti.

Ali ste vedeli, da lahko zlata ribica živi tudi preko 30 let, da ovčke na zgornji čeljusti nimajo zob ter da znajo nekatere kozice celo splezati na drevo? To in še več bomo ne samo slišali temveč nekatere stvari celo videli ob sprehodu po posestvu. Vsako izmed zanimivih živalic bomo tudi nahranili s njeno najljubšo hrano in pocrkljali. Seveda z izjemo ribic.

Starost: od 5 let naprej 

Število udeležencev: min 15 max 100

Termini: med šolskim letom
Trajanje programa: 3.5 uri
Prihod in odhod: ob 9.00 do 12.30 oziroma po dogovoru
Cena: 20€ na otroka
Program zajema:
– sprejem
– predstavitev pravilnega obnašanja pri živalih
– spoznavanje živalske govorice
– spoznavanje zanimivosti določenih vrst živali
– ogled živali in hranjenje živali
– crkljanje s konji in nekaterimi drugimi živalmi

c) Spoznavanje živali in jahanje

Tretji (c)) in zadnji program pa nudi poleg spoznavanja in hranjenja vseh živali na posestvu še jahanjem čisto pravih konjičkov. Najprej bomo nekaj besed namenili pravilnemu »bontonu« obnašanja v družbi živali, nato se bomo odpravili na ogled in hranjenje vseh živali na posestvo. Na koncu pa se bomo pocrkljali še s božanjem, krtačenjem in jahanjem čisto pravih konj.

Starost: od 5 let naprej

Število udeležencev: min 10 max 60

Termini: med šolskim letom
Trajanje programa: 3.5 uri
Prihod in odhod: ob 9.00 do 12.30 oziroma po dogovoru
Cena: 30€ na otroka
Program zajema:
– sprejem
– predstavitev pravilnega obnašanja pri živalih
– spoznavanje živalske govorice
– spoznavanje zanimivosti določenih vrst živali
– ogled živali in hranjenje živali
– crkljanje s konji in nekaterimi drugimi živalmi
– krtačenje konja/priprava konja na jahanje
– jahanje

Celodnevni programi

Za zaključni izlet nas lahko obiščete tudi za cel dan in tako pri nas preživite šest ur v družbi živali in narave. Naj otroci doživijo čare igre na travniku ali se podajo na odkrivanje novih dimenzij gozda. Ob prihodu se bomo najprej spoznali ter se naučili pravilnega obnašanja na kmetiji oziroma v družbi živali. Nato si bomo ogledali živalce na posestvu in izvedeli nekaj skrivnosti o konjih. Po kratkem odmoru se bomo odpravili do konjev, katere bo imel vsak priložnost pobožati, pocrkljati in pokrtačiti. Nato se bomo podali v sedlo in konji nas bodo ponesli po mini poligonu v maneži. Preden se odpravimo na kosilo, se bomo sprehodili do vseh živali, ki jih imamo, jih nahranili in pocrkljali. Ko bodo naši trebuščki ravno prav polni si bomo privoščili kratek odmor, po njem pa se podali v deželo palčkov ali pa se pomerili v lokostrelstvu. Žal, bo po tem prišel čas odhoda, tako se bomo hitro olajšali še s obiskom stranišča, se povzpeli po stopnicah avtobusa in se odpeljali domov.

Starost: od 5 let naprej

Število udeležencev: min 15 max 60

Termini: med šolskim letom
Trajanje programa: 6 ur
Prihod in odhod: ob 9.00 do 15.00 oziroma po dogovoru
Cena: 45€ na otroka
Program zajema: 
– sprejem
– predstavitev pravilnega obnašanja pri živalih
– spoznavanje živalske govorice
– spoznavanje zanimivosti določenih vrst živali
– ogled živali in hranjenje živali
– crkljanje s konji in nekaterimi drugimi živalmi
– krtačenje konja/priprava konja na jahanje
– jahanje
– obisk palčkovega naselja ali lokostrelstvo (po dogovoru z vzgojiteljicami)
– kosilo45

Trodnevni programi

a) V naravi s konji in palčki

Da se odmaknete od vsakdanjega vrveža vas vabimo, da se nam z vašimi otroci za tri dni pridružite v objemu prelepe narave in v družbo živali. Prvi dan se bomo posvetili živalim, s katerimi si delimo posestvo, predvsem pa se bomo osredotočili na konje, njihovo govorico in nego, jih dodobra precrkljali pokrtačili ter se na njihovih hrbtih podali na mini poligon v maneži. Pred spanjem se bomo odpravili še na kratek sprehod po gozdu s lučkami.
Drugi dan bo namenjen življenju v gozdu. Spoznavali bomo najmanjše prebivalce narave, žužke. Seveda bomo videli tudi druge živali, nekaj besed bomo namenili tudi rastlinam. Po popoldanskem počitku se bomo odpravili v gozd, kjer bomo iskali palčke-skakalčke, jim popravili oziroma naredili kakšno hiško iz naravnih materialov. Če bomo pozorni in dobro gledali pa bomo zagotovo kakšnega videli. Po večerji bomo priredili pa čisto pravi pižama žur.
Dopoldne tretjega in tudi zadnjega dne bomo preživeli ob konjih in v sedlu. Po kosilu pa se bomo prelevili v Indijance in se preizkusili v lokostrelstvu.

Starost: od 5 let naprej

Število udeležencev: min 10 max 22

Termini: med šolskim letom
Trajanje programa: 3 dni
Prihod in odhod: prvi dan ob 9.00, tretji dan ob 15.00 (oziroma po dogovoru)
Cena: 95€ na otroka
Program zajema:
– dva polna penziona z malicami in dodatnim kosilom
– predstavitev in spoznavanje vseh živali na ranču
– hranjenje živali
– predstavitev konj in “crkljanje” z njimi
– predstavitev pravilnega jahanja
– 2X jahanje
– predstavitev palčkov in njihovega naselja
– voden pohod po žužkovi poti
– nočni pohod
– nočni žur v pižamah
– vodenje
– zavarovanje otrok
– turistično pristojbino

 

b) Življenje na kmetiji

To je poseben program, ki je namenjen predstavitvi, kako poteka življenje z živalmi in v naravi. Aktivnosti, v katerih se bomo preizkusili so odvisne od letnega časa. Pozimi bomo ob toplem kaminu izdelovali majhne lesene grabljice in preverili, ali je potrebno kakšno popravilo na kmetiji, spomladi si bomo lahko ogledali, kako poteka priprava majhne njive ter se preizkusili v sajenju. Poleti bomo ob skrbi za vrt spoznali tudi kako so naši pradedki in prababice pripravljali krmo, seno za živali in jeseni bomo poleg priprave marmelade ter soka spoznali še ličkanje koruze ob poslušanju zgodbic in prepevanju pesmi. Ob koncu programa bodo otroci odnesli domov spominek, pozimi so to grabljice, spomladi odnesejo posajen fižolček, poleti bo vsak otrok pripravil herbarij s svojimi najljubšimi rastlinami, jeseni pa bodo odnesli domov lončke marmelade. 
Seveda bomo kar nekaj časa namenili tudi živalim, njihovi oskrbi in negi, ter jahanju konj.

Starost: od 4 let naprej

Število udeležencev: min 10 max 16

Termini: med šolskim letom
Trajanje programa: 3 dni 
Prihod in odhod: prvi dan ob 9.00, tretji dan ob 15.00 (oziroma po dogovoru)
Cena: 150€ na otroka
Program zajema
– dva polna penziona z malicami in dodatnim kosilom 
– predstavitev in spoznavanje vseh živali na ranču
– hranjenje živali
– skrb za živali pod nadzorom
– predstavitev konj in “crkljanje” z njimi 
– predstavitev pravilnega jahanja in 2X jahanje
– urejanje kmetije
– manjša popravila na kmetiji
– priprava vrta za sajenje
– sajenje povrtnin
– nočni žur v pižamah
– nočni pohod
– poslikava lončkov za posaditev fižolčka
– za spomin dobijo otroci vsak svojo posodico z posajenim
fižolčkom, v vrtec pa prinesejo posajen paradižnik v lončku
– vodenje
– zavarovanje otrok 
– turistično pristojbino

V kolikor ima vrtec prav posebne želje glede programa, dodatnih animacij, prehrane ali česa drugega se lahko prilagodimo. V tem primeru vam pripravimo program in ceno programa, ki bo izpolnjeval vse vaše želje.