Skoči na vsebino

Tellington TTouch® metoda je oblika manualne terapije, ki spodbuja stopnje relaksacije, povečuje telesno zavedanje ter povezanost med dvema živima bitjema. Je posebna oblika neverbalne komunikacije, ki je zaradi svojega vpliva na možganska valovanja in tudi na celičnem nivoju učinkovita tako pri ljudeh kot pri živalih.

Poslanstvo

Poslanstvo centra je širjenje Tellington TTouch® metode in deljenje njenih pozitivnih učinkov z večino lastnikov živali.

Vizija

Naša vizija je, da bi bilo, kar se da, veliko živali v Sloveniji deležnih osnovne Tellington TTouch® filozofije ter da bi se čim več lastnikov živali posluževalo osnovnih prijemov metode.

Cilji:

– Da bi bili lastniki konj in jahači še bolj dovzetni za konjeve tako psihične kot fizične tegobe in se zavzemali za konjevo ravnovesje (fizično, psihično in emocionalno).
– Da bi se lastniki psov in ostalih živali še bolj zavedali vpliva naših (tudi neizraženih) pričakovanj in želja, ter da bi trening teh živali potekal po načelih metode.

Leta 2008 je Ranč Kaja in Grom za svoje delo na področju Tellington TTouch® metode dobil častni naziv Tellington TTouch® center Slovenia. To nam je bilo prav v poseben ponos, saj je bilo takrat le še 5 drugih centrov s tem nazivom.

Delovanje metode
Tellington TTouch® metoda je sestavljena iz dela na telesu, ki ga poznamo pod imenom TTouch®, ter dela na tleh, poznanega kot TTeam.
Pri delu na telesu, TTouch®, poznamo krožne tehnike, tehnike dvigovanja ter povezovalne tehnike. S temi tehnikami vplivamo na umirjanje, sproščanje, lajšanje bolečin in mišične napetosti, lahko pa jih uporabimo kot pomoč pri zdravljenju ter hitrejšem celjenju poškodb ali pa samo za boljše počutje ter večjo povezanost med dvema živima bitjema.
Kot vsak prijateljski dotik ima Tellington TTouch® metoda učinek na fizično telo: zniža krvni pritisk in pulz, umiri dihanje, aktivira delovanje celic in s tem pospeši in pomaga pri samopomoči telesa.
Delo na tleh, TTeam sestavljajo počasne, skrbno izpeljane vaje skozi postavitev drogov, stožcev in preko različnih površin. Le-te vaje pa dokazano delujejo na izboljšanje koordinacije ter koncentracije, uravnoteženost gibanja ter spodbujanje prostorskega občutka.

Tellington TTouch® metoda vpliva na funkcijo celic: spodbuja pravilno delovanje in uravnoteženost znotraj posamezne celice ter tako vpliva na periferni živčni sistem in posredno na vse strukture telesa.
Raziskave so tudi potrdile delovanje metode na možgane same. Med izvajanjem dotikov ter dela na tleh se aktivirata tako leva kot desna možganska polovica, povezava in komunikacija med njima se izboljša ter poveča. Dokazano je tudi, da z metodo aktiviramo in povečamo alpha, beta, theta in delta možganska valovanja ter tako dosežemo umirjenost, istočasno pa sposobnost bistrega razmišljanja in celo kreativnosti.

Metoda je edinstven pristop k treningu in oskrbi, ki ga je razvila svetovno znana avtorica in učiteljica Linda Tellington – Jones.

CILJI TELLINGTON TTOUCH® METODE SO:

– vplivati na pozitivne vedenjske spremembe
– vplivati na povečanje dobrega počutja z zmanjševanjem stresa
– poglobiti odnose in izboljšati komunikacijo.

Dokazano je, da metoda vpliva na živčni sistem, kar ima velik vpliv ravno v zgoraj omenjeni situaciji. Lastniki raznih živali so poročali o spremembi negativnih vedenjskih vzorcev že po kratki uporabi metode.

Tellington TTouch®  center Slovenija ima svojo spletno stran. 

Pri kom se uporablja?

Pri ljudeh:
– v zdravstvu (kot podpora pri zdravljenju, rehabilitaciji in rekonvalescenci)
– v šolstvu (pri učenju, koncentraciji, v procesu odpravljanja strahu, travm ali stresa, pri vedenjskih odstopanjih, kot podpora pri delu učiteljem, vzgojiteljem in ostalim delavcem v šolstvu)
– v postopku staranja
– pri delu z drugačnimi otroki, otroki s težavami v odraščanju, odvisniki …
– pri delu z ljudmi v fazi stresa, šoka, amnezije, pri delu z ljudmi z dolgotrajnimi, kroničnimi ali neozdravljivimi boleznimi ter v hospicu

Pri živalih:
– v veterini (kot podpora pri zdravljenju, rehabilitaciji in rekonvalescenci ter za izgradnjo in krepitev zaupanja med veterinarjem, vet tehnikom in živaljo)
– pri učenju, šolanju
– v postopku staranja
– pri odpravljanju vedenjskih težav
– v zavetiščih, pri pasjih frizerjih, v pasjih trgovinah… (za vse zaposlene, ki delajo z živalmi)