Skoči na vsebino

Ime v ID: Brina
Pasma: /
Leto rojstva: 22.5.2012

Bella je 9 letna gospodična, ki je k nam prišla avgusta 2020. Prišla je v družbi Beti iz Društva za zaščito konj. Bella je v Društvo prišla kot ena izmed 13 konj, ki so bili celo življenje na pašniku, a niso imeli zagotovljenih osnovnih potreb, kaj šele pristnega in pravega stika z človekom. Večina odvzetih kobil je bilo brejih. Tudi za Bello smo upali, da nas bo v avgustu mogoče presenetila z žrebičkom. (Na ranču kobil ne pripuščamo, saj smo mnenja, da je že tako dovolj konj, ki potrebujejo dom. Se pa ne bi branili, če bi kateri izmed naših posvojenčkov s seboj na Ranč prinesel mali zakladek v trebuščku.) Še danes se nam zdi Bella breja, a vemo, da je preteklo preveč časa, da še naprej gojimo upanje po naraščaju. Izkazalo se je, da je gospodična samo dobro rejena. Naj omenilo, da je veterinarsko nismo pregledali za brejost, saj se je na pregled zelo burno odzvala z nezaupanjem in strahom. Ker se ji v preteklosti ni nihče veliko posvečal, ob prihodu v Društvo ni bila navajena človeške družbe ali božanja. Tam so ji pokazali ljubezen in jo že naučili, da smo ljudje lahko tudi prijetni in prijazni, pri nas pa smo uk nadaljevali. Po nekaj mesecih ljubkovanja in crkljanja smo prišli tako daleč, da se nam Bella prepusti in jo lahko božamo in krtačimo kjerkoli. Le tega pa nismo želeli porušiti z rekltalnim veterinarskim pregledom samo za to, da vidimo ali je breja ali ne. Smo pa ji do novega leta pridno nastiljali s slamo in vsak dan spremljali vimena, če bodo slučajno zatekla.

Bella je zelo stabilna gospodična, ki točno ve, da je šefica. Kdor tega ne opazi dovolj hitro je lahko deležen kakšne vzgojne brce. Tukaj govorimo o konjski hirarhiji, saj je drugače do človeka precej obzirna, do neznancev včasih še vedno malce negotova. Je nežna in ljubeča dama, ki obožuje božanje še posebej pa priboljške.

Trenutno še ni v »ta večji« čredi, saj so tam večinoma ostareli konji, ki že imajo svojo »invalidno« šefico, katera tega položaja brez boja ne bo predala.

Ko je Bella prišla na ranč smo se najprej posvetili njeni socializaciji in grajenju medsebojnega zaupanja in spoštovanja (poleg tega smo želeli počakati, da pred ujahovanjem povrže žrebička;)). Ujahati jo imamo namen hkrati z Beti, katera je ravno dopolnila tri leta.